Hatha jóga kezdőkeknek és újrakezdőknek

A kezdő Hatha ( ejtsd: hata) jóga órán először arra leszek kíváncsi, hogy pontosan mi a terved a jógával. Lehet, hogy te magad sem tudod, csak kíváncsiságból szeretnél jógázni és ezzel nincs is semmi baj.
A jóga egy 3500 éves tudomány, nem egy sport, de a testedet is elképesztően jól át fogja mozgatni.
A jóga egy eszközrendszer, ami által megtanulsz ellazulni, helyesen lélegezni, nem mellesleg szebb lesz a tested. Pont.

Nekem nem megy a lazulás, nem tudok kikapcsolni

Ezért kezdjük az órát légzőgyakorlatokkal, hogy nemcsak a tested, de az elméd is lecsendesedjen. Az óra végén az irányított relaxáció sokak kedvence ahol 10 perc alatt egy mély nyugalmi helyzetbe kerülsz, amikor olyan hormonok és kémiai anyagok szabadulnak fel a testben, mint a dopamin, melatonin, oxitocin. Ezáltal megváltozik nemcsak az agy, de az egész test kémiája, ami hatással van a hormonháztartásra, a keringésre és minden belső szerv működésére.

Már az első óra után már jobban fogom érezni magam?

A relaxáció és a mozgás kombinációjaként a jótékony hatásokat a testeden már egyetlen óra után érezni fogod, de természetesen a rendszeres gyakorlás hozza meg a hosszú távú eredményeket, mert minden amibe energiát teszel, az növekszik. Ez nincs másképp a jógával sem.

Tényleg szanszkrit mantrákat fogunk énekelni?

Csak ha ezt külön kéred.

Mi az az OM?

AUM / Om ( mind a kettő írásmód helyes) mantra kiejtése nagyon hatásos, zengetése a jóga szimbóluma. Az “omozás” tisztítja az aurát, elképesztően jól hat például krónikus fejfájás esetén is vagy ha egyszerűen csak ki szeretnéd zárni a külvilágot. Ahogyan a kiejtett szavaknak erejük van, így az ősi Om hangnak is. Használhatod a mantrákat arra, hogy visszavezessenek a középpontodba vagy lehet, hogy egy célt fogsz jobban elérni általuk. Legyél nyitott, ez is a jógázás része.

Miért mondják, hogy a jóga megtisztít kívül és belül?

Mert a méregtelenítés, kiválasztás folyamatait serkenti a jóga, hogy elköszönjél mindentől amire nincs szükséged, legyen az a dolog testi vagy mentális eredetű. Ilyenkor mintha egy nagy súly gördülne le a válladról, biztos ismered az érzést. A jóga hormonzuhany a testnek és ezt főleg a pajzsimirgy-alulműködős nőtársak értik meg igazán.

Komoly műtét után állok, jógázhatok-e?

Természetesen először az orvosodat kérdezd meg, de hamarabb fog zöld utat adni a jógázáshoz, mint azt gondolod. Szerencsére ma már a nyugati orvostudomány is egyetért abban, hogy a hagyományos kezelések mellett a jóga kitűnő eredményeket hoz a dagatatos megbetegedések gyógyításában, erősíti az immunrendszert, segíti a fájdalom kezelését. Depresszió, pánikbetegség, autoimmun megbetegedések IBS, pajzsmirigy problémák, PMS, keringési betegségek kezelésében is hatékony segítség a legalább heti egyszeri intenzív jógázás. Hosszabban a stresszkezelésről és a tisztulásról olvass feljebb.

Menstruáció alatt jógázhatok-e?

A fordított testhelyzetek ilyenkor nem ajánlottak, de a többi igen, sőt.

Források: